Sunday, June 13, 2010

things that make Uruguay/bez tā Urugvajā nekā




Here we go again- stereotyping and generalising! But these are really the first things that pop into my mind when I think of Uruguay! 1. The recycling horse carriages - there are a lot of people who live beneath the minimum living wage but these people don’t beg - they find a way to make some money, they help you to park a car (every street has a parking guy or woman), they sell all things imaginable, they make music in the bus and they collect and separate rubbish. So they ride with a horse trough the city and collect paper and plastic - these are recyclables so they get paid for it - I think it’s amazing! And the sound of a horse galloping trough the neighbourhood just makes an evening more romantic :) 2. Everything happens right on the street - like collecting and burning leaves - so we just had autumn - yes my loved ones - while you are enjoying green grass and flowers blooming I have coloured leaves falling on me and citrus fruit harvest time:) Or now we come to the next point 3. Asado or grilled everything from a cow - piles and piles of meat and sausage on a grill - and it might as well happen on a sidewalk on what so ever street. People claim it tastes really good (I wouldn’t know, haven’t tasted meat in 8 years). But then I made a mistake - I already told you about torta frita - 4. The fried bread what they make when it rains - I had that but then it turned out its made out of cow fat - demit :( You can see that in the pic with the cacao cups and then the round cups and the thermos are for 5. Mate - yep that’s what really makes and Uruguayan - the thermos squeezed in their armpit and of they go - everywhere - on the streets, in class, at work, even driving a car! So you fill the mate cup with the herb tea (really strong and bitter) pour over hot water from the thermos and drink it trough the metal straw that is a filter at the same time! I don’t know if I will ever develop this habit - I’m too lazy to carry all this equipment with me :) Ok, sweets - another typical thing that I can’t leave out - a lot of sweets, most popular things is 6. Dulce de Leche - basically condensed milk cream - you have everything with it, from cakes to cookies. Here we come to nr. 7 Alfajores - biscuits with dulce de leche between them - typical as well for Argentina. And to end the story we need a drink - 8. Grappa Miel - honey liquor. Sweet as hell but tasty!

Nu te nu mēs atkal esam – vispārinām un veidojam stereotipus. Bet šīs tiešām ir lietas, kas nāk prātā pirmās, kad domāju par Urugvaju. 1. Otrreizējās pārstrādes zirgu pajūgi - patiesība ir tāda, ka daudzi šeit dzīvo zem iztikas minimuma, bet reti kurš vienkārši ubago, šeit izgudro visādus veidu kā nopelnīt kādu peso – tev palīdzēs noparkot mašīnu (te katrai ielai ir savs parkošanas vīriņš vai sieva), te pārdod visu ko vien var pārdot, iekāpj uzspēlēt un uzdziedāt iekš autobusa , raujas pa miskastēm un šķiro atkritumus. Tad nu zirga pajūgā laiž caur pilsētu un vāc plastmasu un papīru – tā kā tie ir pārstrādājami materiāli, tos var nodot un dabūt naudiņu – man liekas, ka tā ir vien laba lieta! Un dzirdēt zirgu dipadas vakara stundā man šķiet vareni romantiski. 2. Te viss notiek tieši uz ielas, piemēram, lapu slaucīšana un dedzināšana- man tikko beidzās rudens – jā, jā – kamēr jūs baudāt zaļu zāli un puķes ziedam man uz galvas krīt koku lapas un jāvāc citrusaugļu raža- tātad, kur grābj tur uguņkurs. Un te pārejam pie nākamā punkta 3. Asado jeb pusgovs uz grilla – kaudzēm gaļas un desas, viss ko vien var izcept no viena tāda lopiņa un grillu var tikpat labi arī uzstellēt uz ietves jebkurā ielā vai vārtrūmē – cilvēki saka, ka esot vareni smeķīga tā gaļiņa, nav ne jausmas – nu jau kā 8to gadu nav provēts gaļu ēst – un tad es pieļāvu kļūdu, apēdu jau iepriekš minētās tartas fritas 4. Eļļā ceptās maizītes, kuras izrādās ir gatavotas no lopa taukiem – jopcik! Tās varēt redzēt bildē ar kakao krūzītēm. Un tad redzamie apaļie trauciņi un termos ir domāti 5. mates tējai – nu tas tiešām ir tipiski urugvajietim – iespiež termosu padusē un uz priekšu, uz ielas, skolā, darbā, pat stūrējot autiņu. Tātad – piepilda mates krūzīti līdz ūkai ar mates tēju (šamā ir stipra un rūgta), pārlej ar karstu ūdeni no termosa un sūc caur metāla salmiņu, kas darbojas arī kā filtrs! Diez vai pate sākšu šo rituālu – esmu pārāk slinka, lai šlepētu sev līdzi visu šo aprīkojumu. Tad nonākam līdz saldumiem, kuri man obligāti jāpiemin, te viss ir salds kā jau dienvidos, populārākais ir 6. Dulce de Leche jeb gotiņkonfekšu krēms. Ar to te pilda visu un smērē pāri visam, no kūkām līdz cepumiem, kur nonākam pie nr. 7. Alfajores, jeb cepumi , kuriem pa vidu iesmērēts šis krēms – šie cepumi ir tipiski arī Argentīnai (noēdos līdz nelabumam Buenos Airesā, bet ko lai dara, ka tik ņammīgi).Un lai pieliktu punktu mums vajag padzēriens 8. Grappa Miel jeb medus liķieris – salds pēc vella, bet gards gan!

No comments:

Post a Comment